skip to Main Content

Visszérműtét

Sokan aggódva veszik észre, hogy lábukon sötétebb erek látszanak, vagy kiduzzadt, néha ujjnyi vastag tágulatok jelennek meg. Mindkettőt visszérnek nevezik. A visszér gyűjtőnév, amely a nagy vénákat és a felületesebb, apró hajszálereket is magában foglalja.

Visszérműtét javasolt minden olyan esetben, amikor valamelyik felületes törzsvéna kitágul, a billentyűk nem zárnak jól és a vénás vér visszazuhan a láb felé. Ilyen esetekben nincs az a visszér kenőcs vagy krém, illetve visszér gyógyszer, ami tág visszér falát visszahúzná, ugyanis a visszerek fala átalakul. A visszér falát alkotó simaizom, aktív összehúzódásra nem képes kötőszövetté alakul át. Ezt az folyamatot sem visszafordítani, sem megállítani nem lehet.
Jelenleg kétféle beavatkozásról vannak tapasztalatok.

Hagyományos visszérműtét:
A felületes visszér főtörzs eltávolítása két metszésből. A lágyékhajlatban ejtett metszés során a mélyvénába beömlés előtt közvetlenül lekötjük a felületes visszeret annak oldalágaival. Majd egy másik metszésből a térd, esetleg boka mellől egy szondát vezetünk fel a fenti metszésig, és a szonda segítségével az egész visszér főtörzs eltávolítható. Az oldalágakat külön, apró, pár milliméteres metszésből horog vagy kis, hegyes érfogó segítségével távolítjuk el.

VisszérműtétEndovénás visszérműtét (lézeres visszérműtét vagy rádiófrekvenciás visszérműtét)
A másik módszer egy térd körüli szúrásból, ultrahang segítségével, a visszér belsejében felvezetett katéterrel roncsolja a visszér főtörzset. A roncsolás hővel történik, amely lézerrel, vagy a jelenleg hatékonyabbnak tartott rádiófrekvenciával végezhető. A bőrt és a visszeret körülvevő szöveteket tűszúrásból befecskendezett folyadék védi.

Fel a lap elejére