Skip to content
| HÍVJON MINKET BIZALOMMAL! +36 70 451 1151 | NYITVATARTÁSI IDŐ: H-P 8:00 - 16:00 | ÍRJON NEKÜNK: kattintson ide

Scleroterápia – injekciós visszér kezelés

A scleroterápia célja, hogy egy injekciós kezeléssel, felületesen futó apó eret, általában visszeret – vénát megszüntessen. Általában az alsó végtagok visszereinek kezelésére használják, de alkalmazható arcon, az orr melletti kis erek, és a bárhol testszerte előforduló vaszkuláris malformációk kezelésére is. Nem szükséges érzéstelenítő használata scleroterápia közben. Az úgy nevezett sclerotizáló anyag kerül befecskendezésre, amely a visszér falában gyulladást okoz, és a gyulladás miatt az ér elzáródik, elhegesedik, és pár hét, hónap alatt eltűnik.

A scleroterápia alkalmas lehet apró hajszálerek eltüntetésére, de nagyobb oldalági, akár főtörzsi visszerek kezelésére is. Ilyenkor gyakran levegővel felhabosítják, a levegő miatt az a sclerotizáló anyag áramlása a visszérben csökken, így jobban a célterületnél marad, valamint a levegő elősegíti az érfal károsodását. Nagyobb visszerek kezelésére akkor lehet szükség, amikor a kanyargós, kitágult érben az endovénás kezelés nem lehetséges, illetve, amikor kezelés után visszamaradt egy-két oldalág.

A scleroterápia során használt anyag:

  • hypertoniás sóoldat
  • Natrium tetradecyl sulfate
  • polidocanol – ez a hazánkban is használt aethoxysklerol

A scleroterápia lefolyása

Első alkalommal javasolt kisebb mennyiséget (1-2 injekció) használni, majd a kezeléseket ismételni 6 hetes intervallumban.

A beadható mennyiség aethoxysklerolból nem haladhatja meg a napi 2 mg/ttkg mennyiséget – pl. 5 mg/ml töménységű Aethoxysklerol injekció egy 70 kg tts betegnél 28 ml napi mennyiséget jelent (140 mg/nap, 140/5=28 ml).

A scleroterápia során használt oldalt koncentrációját az ér nagysága határozza meg, a hajszálerek kezelésére az 5 mg/ml-es, míg a nagy visszér oldalágak kezelésére akár a 20 mg/ml-es oldalt is használható.

scleroterápia kezelés után:

Nyomókötés – kompressziós terápia javasolt, amely az ér nagyságától 1-2 naptól akár 7-10 napig terjedhet. Amennyiben lehetséges, érdemes harisnyát használni, mert akinek nincs gyakorlata a rugalmas pólya használatával kb. a kezelés végére sikerül megfelelő sűrűségű és feszességű pólyasorokat felhelyeznie.

A beteg szinte azonnal visszatérhet megszokott napi tevékenységéhez, sőt ajánlott a mozgás, min. 20-30 perc séta naponta. Kerülni kell a láb lógatását stb..

Scleroterápia komplikációi:

A legtöbb esetben a fájdalom, diszkomfort-érzés, duzzanat elmúlik egy-két napon belül, a visszér pár hónapon belül felszívódik.

Azonban néha előfordulnak komolyabb szövődmények is:

  • allergiás reakció a scleroterápia során használt anyagra (kivéve: hipertóniás sóoldat)
  • fekély – ha az oldalt nem csak az érbe jut a bőr alatti kötőszövet gyulladását, elhalását okozhatja, esetleges artériás injekctio esetén nagyobb bőrterület is elhalhat

– felületes visszér vagy mélyvénás trombózis – a hajszálerek kezelésénél rendkívül ritka, de nagyobb visszerek, vénás főtörzs illetve perforáns vénás kezelésénél előfordulhat.

A gyakrabban előforduló scleroterápia miatti szövődmények:

  • a szúrás vagy az egész véna mentén elszíneződés, a kezelések kb. 30%-ban fordul elő, általában hetek-hónapok alatt felszívódik, de néha végleges pigmentáció alakul ki
  • véralvadék kialakulása a scleroterápia során, nem veszélyes elváltozás, de zavaró lehet, főleg a nagyobb visszerekben, pár tűszúrással, vagy apró metszésből a vérrög eltávolítható
  • kis érfonat (matting) kialakulása a szúrás helyén ritkán magától elhalványul, de ez kezelhető vaszkuláris lézerrel

Összefoglalva: A scleroterápia a leggyakoribb, és legrégebb óta használt kezelés a hajszálerek eltüntetésére, jó eredményei mellett az lehetséges apró elváltozások miatt azonban a jövőben a vaszkuláris lézerek, esetleg a rádiófrekvenciás kezelések felváltják majd.

Back To Top