skip to Main Content

Ragasztásos visszérműtét

A visszerek kezelése hatalmas változáson ment át az elmúlt 1-2 évtizedben. A régi visszérműtétet, amikor hagyományos sebészi technikákkal távolítottuk el a kitágult vénákat, felváltották az új katéteres technikák. A lézeres és a rádiófrekvenciás visszérműtét során hő segítségével zárjuk el az ereket. A hőtől azonban a környező szöveteket védeni kell, ezt egy speciális folyadék befecskendezésével érjük el, amelynek szerepe az érzéstelenítés, a hőtől való védelem és az effektívebb kezelés eléréséhez a kezelni kívánt véna összenyomása. Ezt a folyadékot tumescens oldatnak hívjuk, amelyet a véna köré juttatunk a kezelés előtt közvetlenül. Az oldat befecskendezéséhez szükség van néhány tűszúrásra. Ez a folyamat esetenként kissé kellemetlen lehet. Több eljárást is kifejlesztettek már azért, hogy még ez az apró kellemetlenség se legyen. A mechano-kémiai módszer használatához már nem kell tumescens érzéstelenítés, mivel a véna roncsolása nem hővel, hanem egy apró motor hajtotta, gyorsan forgó katéter által mechanikusan történik, majd a roncsolt érbe egy speciális anyagot juttatva záródik el a tág visszér. A módszer hátránya, hogy viszonylag gyakran alakul ki gyulladás, és esetenként akár komoly agy- és tüdőembólia léphet fel, bár ezek szerencsére rendkívül ritkák. Ezen felül a mechano-kémiai módszer hátránya, hogy olyan jó a módszer hatékonysága, mint a rádiófrekvenciás- és lézeres visszérműtét során, többször marad nyitva a kezelt szakasz.

A legújabb, ragasztásos visszérműtét, azonban tényleg egy hatékony és teljesen fájdalommentes beavatkozás. A ragasztót katéterrel lehet felvezetni, csak egy apró szúrás kell hozzá. A ragasztó anyaga évtizedek óta ismert a sebészetben. Ez a cianoakrilát, amelynek biztonságos használatát számos klinikai vizsgálat bizonyította. A Sapehon cégnek sikerült ebből az anyagból egy olyan változatot előállítani, amely viszkózus és a vér hatására polimerizálódik, azaz csak akkor ragaszt, amikor már jó helyen van. A ragasztó kötés után is rugalmas marad, így nem lehet sem a műtét után, sem később tapintani, idővel teljesen lebomlik. A kezelt visszér csupán egy vékony, nem is észlelhető heg marad. Mivel nincs hőhatás, a ragasztásos műtét során nem fordulhat elő idegkárosodás sem. A kezelés után nincs szükség a kompressziós harisnya viselésére sem. A hatás azonnali, nincs felépülési idő sem. Már elérhetőek több éves utánkövetéses vizsgálatok, amelyek szintén igazolták, hogy a ragasztásos visszérműtét hatékony és biztonságos. Az egyetlen, és ritka szövődmény a gyulladásos reakció lehet, amelyet a ragasztó anyaga válthat ki, az arra hajlamos pácienseknél. A gyulladás szinte mindig szövődmény nélkül múlik el, de ezekben az esetekben a kompressziós harisnya és antihisztamin hatású gyógyszert csökkenti a tünetekkel járó kellemetlenséget.

Mint minden katéteres, modern visszérműtétnél a beavatkozáshoz előtt szükség van a vénák feltérképezéséhez, ultrahang vizsgálatot kell végezni. A kezelés során steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben, ultrahang segítségével vezetjük fel a katétert addig a pontig, ahonnan a kezelést el akarjuk kezdeni. A ragasztót apró adagokban juttatjuk az érbe, majd a végtag összenyomásával ragasztjuk össze az érfalakat.

Fel a lap elejére