Skip to content
| HÍVJON MINKET BIZALOMMAL! +36 70 451 1151 | NYITVATARTÁSI IDŐ: H-P 8:00 - 16:00 | ÍRJON NEKÜNK: kattintson ide

Felkészülés a visszérműtétre

A műtét előkészítése

 

Amennyiben nincs semmilyen kísérőbetegség (hypertonia, korábbi szívinfarktus, cukorbetegség, vesebetegség, ritmuszavar, anyagcsere betegségek, tüdőbetegség (tartós dokányzás!) nem kell előzetes vizsgálat!

Fontos, hogy terhesség esetén tájékoztassa a kezelőorvost!

Amennyiben fentiek közül, vagy valami más egyéb megbetegedése van, alábbiak lehetnek szükségesek:

 • Labor: vérkép, máj és vesefunkció, ionok, teljes vizelet, INR (ez véralvadást mér)
 • mellkas röntgen
 • EKG
 • Abban az esetben, ha komolyabb kísérőbetegségek aneszteziológiai, kardiológiai vagy belgyógyászati kivizsgálásra is szükség lehet.

Kérjük, hogy a vizsgálatok leleteit a műtét napján feltétlenül hozza magával!

Egyenlőre a COVID járvány miatt a szabályok folyamatosan változnak, az biztos, hogy oltással jobb a helyzet, mint nélküle.

Jelenleg (2022.03.hó) amennyiben nincs meg a 3 (vagy 2) oltás, 48 órán belüli PCR tesztre van szükség!

Műtét előtti felkészülés

Kérjük, hogy a műtét előtt egy nappal szőrtelenítse teljesen, a ködök alatti területig azt a végtagot, amelyen a beavatkozás történni fog (lágyékhajlat felett kb. 10 cm). A módszer mindegy, lehet borotva, krém, gyanta, csak az a fontos, hogy a bőr ne sérüljön, mert kellemetlen lehet a fertőtlenítő a beavatkozásnál.

A műtét napján tisztálkodás után ne használjon semmilyen krémet, testápolót. Amikor a műtétre indul, lehetőleg ne használjon már körömlakkot, ajakrúzst, sminket.

 

A kapcsolattartás érdekében, ha használ, szemüvegét, nagyothalló készülékét mindenképpen hozza magával!

A műtét előtt, ha van kivehető fogprotézise, kontaktlencséje, valamilyen testékszere, akkor azokat el kell távolítani!

Fehérneműben csak kivételes esetekben tudjuk elvégezni a műtétet, mert a felületes törzsvéna, amelyet kezelni akarunk, a lágyékban ömlik be a mélyvénába. Ezt a beavatkozás alatt látni kell, így ezt a szakaszt sterilen izolálni szükséges. Amennyiben szeretné, lehet fehérneműben érkezni a műtőbe, de ott le kell venni. A műtét alatt izolációs fóliákkal le lesz takarva, csak egy rövid ideig, a végtag lemosása alatt és a műtét legvégén, a fólia eltávolítása után pár másodpercre nem tudunk minden területet eltakarni. Egyébként a beteg személyiségi jogait és szemérmességét minden tekintetben figyelembe vesszük, a műtő területén csak szakdolgozó, a műtéti ellátásban résztvevő lehet.

 

Gyógyszerek szedése

Minden, folyamatosan szedett gyógyszert be kell venni, így a vérhígítónak hívott gyógyszereket, is mint például az aspirin, clopidogrel, sőt a véralvadásgátló Syncumart vagy Marfarint is a szokásos időpontban be lehet venni. Ha ilyen gyógyszert szed, még a műtét előtti napokban értesítse a kezelőorvost!

 

Evés, ivás

Figyeljen rá, hogy a műtét előtti napon fogyasszon folyadékot bőségesen. A beavatkozás előtt 6 órával már ne egyen, és 2 órával előtte ne igyon. Délelőtti (14 óra előtti) beavatkozás esetén, a beavatkozás előtti nap éjfél után már ne fogyasszon ételt. Délutáni (14 óra utáni) beavatkozás esetén, a beavatkozás napján reggel 8 óra után már ne fogyasszon ételt. Abban az esetben, ha nagyon szomjas egy fél korty vizet le lehet nyelni, de jobb, ha csak a száját nedvesíti meg, sokszor az is csökkenti a szomjúságot.

Az alábbi esetekben a fentiek módosulhatnak: túlsúly, terhesség, diabetes mellitus, reflux betegség, probléma korábbi altatásnál, opioid használat

Mit hozzon a műtétre:

Papucsot, olyan fehérneműt, amelyet nem sajnál, ha színezett lemosó folyadék kissé megfogja. Laza nadrágot vagy alsó ruházatot és olyan lábbelit, amelyet fel fog tudni venni, ha az alsó végtag be lesz fáslizva, vagy kompressziós harisnya lesz rajta.

A kompressziós harisnyát hozza magával, majd hozza is be a műtőbe, amikor a betegszállító jön önért.

Költségek

A műtét árát a beavatkozás előtt a recepción kell fizetni kártyával vagy készpénzzel.

Sajnos többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült kedvezményes parkolási lehetőséget, kedvezményes kártyát kapni a parkolót üzemeltető cégtől, így a parkolás kifizetését saját magának kell rendeznie a lépcsőház közeli automatáknál. Érmével, papírpénzzel (kétezer forintos címletűig) és kártyával (VISA, Mastercard) lehet fizetni.

 

Kérjük, hogy ne hozzon nagyobb értékű ékszert vagy készpénzt magával, ha lehet. Általában mindenki külön szobában lesz elhelyezve (max. 2 fő/szoba; 2 ágyas – fürdőszobás szobák), és a szobák előterében ott lesz munkatársunk.

MŰTÉT MENETE

Érzéstelenítés

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, ezt néha kiegészítjük gyógyszerek adásával, fájdalomcsillapítás, enyhe bódítás céljából. Az érzéstelenítő oldat Lidocaint és Tonogent tartalmaz, jelentősen higított formában, ennek beadása lehet kellemetlen, mivel a szöveteket kissé feszíti beadáskor. A Lidocainra valódi allergia igen ritkán fordul elő, néha előfordulhat rosszullétet, szapora szívverést, de ez nem valódi allergiás reakció. Ha korábban bármi probléma jelentkezett érzéstelenítő beadása után, kérjük, műtét feltétlenül jelezze ezt a sebésznek vagy az altatóorvosnak. Ha a helyi érzéstelenítés hatott, már csak tompa feszítést, nyomást, húzást érezhet, éles fájdalmat nem. Ha ez mégis előfordulna, akkor vénás gyógyszerek adásával tudjuk ezt megszüntetni.

Ha a fájdalom megszűntetésére kap fájdalomcsillapítót vagy nyugtatót, Ön ilyenkor sem alszik mélyen, bármikor ébreszthető, kommunikációra képes, nem veszíti el kapcsolatát a külvilággal. A gyógyszerek hatása gyorsan elmúlik, a műtét végére teljesen ébren van, egy órával a műtét után saját lábán távozhat. Mivel a műtét során kábító hatású gyógyszereket alkalmazunk, bár ezek hatását nem érzi, kiürülésük a szervezetből lassúbb, önálló járművezetés 24 óráig nem megengedett, ezt a jelenlegi törvények is tiltják. Kérjük ezért, hogy a műtét után mindenképpen kísérővel távozzon, esetleg taxival menjen haza, semmiképpen ne vezessen autót és használjon tömegközlekedési eszközt.  

Javasoljuk, hogy a műtét napján legyen Ön mellett otthonában egy személy, aki szükség esetén segíteni tud Önnek!

A műtét után 24 órán belül ne hozzon jogi következménnyel járó vagy egyéb fontos döntést!

A felületes szedáció bármely módját csak a műtét kezdeti szakaszában alkalmazzuk, amennyiben a helyi érzéstelenítés fájdalmat okozna. Amikor a tumeszcens oldat már hat, további kiegészítő érzéstelenítésre nincs szükség.

Rádiófrekvenciás/Lézeres visszérműtét előnyei:

Az utóbbi évtizedben elterjedt endoluminalis (éren belüli) műtéti módszerek (lézeres műtét, rádiófrekvenciás abláció) új, költséges technikát alkalmaznak a betegek kényelme érdekében. E módszerek előnyei a hagyományos nyitott műtéttel szemben:

 • nincs metszés a lágyékhajlatban
 • minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között, ezért minimális a sebfájdalom
 • néhány óra múlva már felkelhet, lábra állhat
 • nincs szükség hosszabb kórházi megfigyelésre
 • a műtét helyi érzéstelenítésben végezhető, gyógyszeres rásegítéssel
 • nem szükséges gerinc közeli érzéstelenítés vagy hosszabb altatás
 • a nagyobb szúrások, metszések hiánya miatt jobbak az esztétikai eredmények
 • a műtét után pár nappal ismét munkába állhat
 • nincs hosszú táppénzes időszak
 • a hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől

 

A vénák megszüntetése

A műtéti terület fertőtlenítő oldattal történő lemosása és steril izolálása után a térdtájon vagy a lábszáron ultrahang segítségével vezetődrótot helyezünk a fő vénatörzs lumenébe és ezt a lágyék- vagy térdhajlatban történő beömlésig vezetjük fel. Amennyiben szúrásból nem sikerül a vezetődrótot felvezetni, egy apró 2 cm körüli metszés szükséges.

Ha a kezelendő fő vénatörzs jelentősen tágult, vagy a beömlési visszaáramlás fokozott mértékű, egyéni mérlegelés alapján sor kerülhet a lágyéki vagy a térdhajlatban levő vénás összefolyás műtéti lekötésére, mely szintén fájdalommentes és mintegy másfél cm-es nyom nélkül gyógyuló kis sebet jelent.

Meghatározzuk az endovénás kezelés kezdőpontját, majd eddig a pontig vezetjük a lézerszálat – katétert. Ezt követően szintén ultrahang ellenőrzése mellett helyi érzéstelenítő oldattal fecskendezzük körbe az operálandó vénatörzset. A koaguláció (hő hatására az érfal fehérjéinek kicsapódása, az érfal károsodása) fentről lefelé történik, a katéter folyamatos lassú visszahúzása mellett, ultrahang alatt.

A fő vénatörzs kezelése után vagy hab-scleroterápiával, az oldalágak kezelését is el lehet végezni. Ez ambuláns beavatkozást jelent, általában fél évvel a műtét után, néhány esetben korábban. Az oldalágak mikrosebészeti módszerrel történő eltávolítását már jó ideje nem végezzük, mivel az apró metszések a műtét után vérezhetnek, apró heg maradhat.

 

MŰTÉTET KÖVETŐ IDŐSZAK

A műtét végén felhelyezzük a kompressziós harisnyát (ha az nincs, akkor combtőig fáslizzuk). Ennek feladata a végtag műtét utáni nyugalomba helyezése, a fő visszértörzs kompressziója a gyorsabb gyógyulás érdekében és az esetleges vérömlenyek kialakulásának megakadályozása. Ha a kompresszió az első időszakban kissé szoros, le lehet venni, későbbiekben ismét felhelyezni. Ha a fásli combon legurul és a combot itt elszorítja, érdemes kicsit bevágni. Előfordulhat minimális bőr alatti bevérzés, amely gyorsan felszívódik, nincs vele teendő. A nagy mennyiségben beadott érzéstelenítő oldalt néhány óra alatt felszívódik, fokozott vizelet kiválasztással járhat. A műtét során, a bőrön ejtett szúrásokból még kevés vér szivároghat, illetve az érzéstelenítő folyadék kifolyhat. Ha ez a folyadék a kötést nagyobb mértékben átáztatja, egy fedőkötés felhelyezése javasolt.

 

A műtét után felöltözik, még 10-15 percig pihen, ellenőrizzük vérnyomását és pulzusát, majd nővérünk eltávolítja karjából a kanült, ellenőrzi kötését, ha történt bódítás kb. 2 órát javasolt még a klinikán töltenie. Amennyiben jól érzi magát, kísérővel otthonába távozhat, ez a megbeszélt időponttól (amikor a klinikára érkezik) hozzávetőlegesen 3-5 óra. Hazautazáskor a végtagot terhelheti, jelentős fájdalom nem várható, mozgását a szorosan feltekert rugalmas pólya esetleg akadályozhatja. Kérjük, hogy a műtét után valaki kísérje el, járművel vigye haza (taxi is lehet, de ideálisabb egy rokon vagy barát kísérete). Az autóvezetés az alkalmazott gyógyszerek miatt nem megengedett a műtét napján, kivétel ez alól, ha nem történt szedáció, de a végtagok pólyázás miatt csökkent mozgásképessége ekkor is akadályozhatja a vezetést.

 

 A műtét és az azt követő első napok

A műtét után nagyobb, gyógyszert igénylő fájdalom általában nem jelentkezik, de szükség esetén természetesen vegyen be fájdalomcsillapítót (amit pl. fejfájás esetén venne be). A felhelyezett rugalmas pólya vagy harisnya feladata, hogy a végtagot a műtéti beavatkozás után nyugalomba helyezze, megakadályozza a nagyobb vérzést, vérömlenyek kialakulását. Kismértékű szorosság teljesen normális, sőt szükséges, ha jobban szorítaná, esetleg meg kell lazítani. Ha a lábfej bedagadna, a végtag felpolcolása javasolt. Kisebb savós-véres átütés esetén egy kis fedőkötést helyezzen a meglevő kötés tetejére.

A műtét napján nyugodtan mozoghat, terhelheti a lábát, de nagyobb fizikai megterhelés aznap nem javasolt.

A műtétek után kialakuló esetleges mélyvénás trombózis megelőzésére a műtéti beavatkozások után 5 napig szokásos a bőralatti (subcutan) injekciós véralvadás gátlás. Ez úgynevezett kis molekulasúlyú heparinnal (LMWH) történik. Ennek receptjével előzetesen elláttuk, ha még sincs birtokában, kérjük, jelezze! A műtét után nővérünk beadja az elsőt és megmutatja, elmagyarázza a használatát. Lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban adja Ön is 5 napig. Ha sokat mozog, nem fekszik, már 3.nap után abbahagyható, a maradék injekciót tegye el egy hosszabb utazáshoz vagy másik műtéthez.

Kiterjedtebb műtét esetén megbeszélt időpontban a rendelőben találkozik Banga doktorral, aki eltávolítja a műtéti kötést, ellenőrzi az operált végtagot. A műtét közben ejtett kis szúrások helyei még vérezhetnek, ezért 3 napra ide kötést helyezünk fel, hogy megakadályozzuk a sebek befertőződését. A kötésre kompresszió kerül: ez lehet II. fokozatú kompressziós harisnya vagy rugalmas pólya. A kompressziós kötést műtét után 2 napig éjjel-nappal, majd még 2-3 hétig csak napközben javasolt viselnie. A későbbiekben hosszabb utazáskor, a végtag fokozott terhelésekor, sportoláskor javasolt a kompressziós eszközök hordása. Amennyiben csak a fő vénatörzs elzárása és néhány oldalág kezelése történt a műtét során, másnapi kontroll nem szükséges a rendelőben. Ebben az esetben másnap a kötést eltávolíthatja, lezuhanyozhat, majd a kompressziós harisnyát még 2 napig éjjel-nappal, majd még 2-3 hétig csak napközben javasolt viselnie. Kontroll megbeszélés szerint 3-4 héttel a műtét után történik.

 

További napok-hetek

Műtét után nyugodtan mozoghat, de természetesen a végtag jelentős terhelése, sportolás 5-7 napig nem ajánlott. A mindennapi mozgás, nem megerőltető fizikai munka akár már másnap végezhető, a fokozatos terhelés idejét saját maga érzi legjobban. A műtét után egy héttel könnyű sport, gyaloglás, futás végezhető, alsó végtagok erős terhelése 2-3 hét múlva javasolt. Természetesen mindenki reakciója egyéni, ezért pontos időpontok nem adhatók.

A műtét alatt ejtett apró szúrások néhány nap alatt gyógyulnak, kevés savós vagy véres szivárgás még napokig előfordulhat, ez nem jelent bajt. Fontos, hogy amíg szivárgás észlelhető, legyen a seben kötés, egyszer használatos sebtapasz, hogy megakadályozzuk ez elfertőződést. A műtét utáni napon, ha a beavatkozás csak szúrásból történt (nem volt oldalág eltávolítás) lezuhanyozhat, ez a gyógyulást nem befolyásolja, kádfürdő vagy uszoda azonban csak két héttel a műtét után javasolt.

A műtéti területen előfordulhatnak kisebb véraláfutások. Ennek oka a helyi érzéstelenítés során okozott hajszálér sérülés, kis vérömlennyel, felszívódásuk néhány nap alatt spontán megtörténik, teendő nincs. A műtét során felhelyezett kötés néha összegyűrődik, ez is okozhat véraláfutást, szintén önmagától megoldódik. Az endotermális ablációval (lézeres vagy rádiófrekvenciás beavatkozással) elzárt erekben véralvadék képződik, mely a hőhatás miatt károsodott vénafalhoz szorosan tapad, innen leszakadni nem tud, embóliaveszélyt nem jelent. Vékony comb esetén ez az elzárt vénatörzs esetleg a bőr alatt futó vastag kötegként észlelhető még körülbelül 3-6 hónapig, fájdalmat, panaszt nem okoz, a mozgást, sportolást, a végtag terhelését nem akadályozza. Bőr alatti csomókat észlelhet még a lábszáron kezelt, esetleg mikrosebészeti módszerrel eltávolított oldalágak esetében is, ezek is néhány hét alatt felszívódnak, a korábban már leírt kompressziós terápián kívül egyéb teendő nincs.

Ha a műtét területén, különösen a lábszáron, boka feletti szakaszon korábban gyulladás zajlott vagy krónikus vénás elégtelenség bőrtünetei észlelhetők, előfordulhat gyulladásos reakció. Ebben az esetben mindenképpen értesítse Dr. Banga Pétert, aki azonnal kontrollálja a műtéti területet. Gyulladás esetén kompressziós kötés, jegelés a teendő, szükség esetén antibiotikum szedését írhatjuk elő. Egy ilyen gyulladásos reakció a gyógyulást csak néhány nappal szokta meghosszabbítani.

 

Szövődmények:

 

Ritkán:

 • A belboka környékén égő érzés, zsibbadás, esetleg tartós bőr-érzéskiesés jelentkezhet, közvetlenül a véna mellett futó kis bőrideg sérülés miatt (csak lézeres vagy RF műtét esetén)
 • A fő vénatörzs lefutásának megfelelően kialakulhat tapintható, kissé érzékeny köteg, mely a végleges gyógyulás időpontját nem befolyásolja és jelentős kozmetikai vagy funkcionális zavart sem okoz.

További ritka szövődmények:

 • vérzés
 • sebfertőzés (igen ritka)
 • felületes vénás oldalágakban jelentkező gyulladás, rögösödés (különösebb kezelést nem igényel)
 • mélyvénás trombózis (0,3%)
 • tüdőembólia (egy-egy eset közlése történt, súlyos panaszokat nem okozott)
 • a lábfejmozgató ideg (n. peroneus) sérülése
 • kis területű bőrelhalások, bőrégések (ezek megfelelő kezelés mellett hónapok alatt jó kozmetikai eredménnyel gyógyulnak)
 • a műtét helyén visszamaradó barnás folt, pigmentáció vagy sűrű felületes érhálózat (matting) (bőrtípustól is függő szövődmény, 10% körüli gyakorisággal, teljes megszűnése akár 18 hónapig is tarthat – 1 évnél túl történő fennállását 1-5%-ban észlelték)
 • heg-túlburjánzás (keloid)

 

Mikor kell jelentkezni visszérműtét után

 • vérzés
 • láz
 • seb váladékozása
 • végtag erős duzzanata, fájdalma esetén.
Back To Top