Skip to content
| HÍVJON MINKET BIZALOMMAL! +36 70 451 1151 | NYITVATARTÁSI IDŐ: H-P 8:00 - 16:00 | ÍRJON NEKÜNK: kattintson ide

Rádiófrekvenciás, lézeres visszérműtét után

A rádiófrekvenciás, lézeres visszérműtéti közvetlen időszak

A műtét után pár órával már haza tud menni, de ha kapott erősebb fájdalomcsillapító, nyugtató gyógyszert semmiképpen ne vezessen, de hozzon olyan döntést, amelynek komoly következménye lehetne (pl. hivatalos szerződés, nagy értékű tárgy adás-vétele). Nem szükséges azonban ágynyugalom, nyugodtan lehet sétálni, mozogni.

A szúrás helyén pár óráig lehet szivárgó vérzés, a kezelt véna teljes hosszában, ahová érzéstelenítő-, hűtő folyadékot adtunk szivároghat a szúrások pontján áttetsző folyadék, lehet, hogy a beadott folyadék és infúziók miatt WC-re is gyakrabban kell menni. A kötést, kompressziós harisnyát bármikor le lehet venni, akár zuhanyozhat is, de ha nem nagyon kellemetlen, akkor minél hamarabb vissza kellene húzni a harisnyát. Az első két nap éjszaka is, majd onnantól csak napközben, jó lenne, ha fent lenne a kompressziós harisnya. Ha a harisnya viselése nagyon kellemetlen, bőrkiütése lesz tőle, zsibbad a lába vagy az erős nyomás miatt a szokásos munkáját. tevékenységét képtelen elvégezni, akkor nem muszáj hordania. Az első hét fontosabb, a második már kevésbé, azt követően már nincs kimutatott hatása.

Az első napokban, héten erősebb sportolás lehetőleg kerülendő, de fokozatos terhelés mellett a második, harmadik héten már lehet sportolni.

Ha lehet,

  • ne érje nagyobb ütés, nyomás a lábat 2-3 hétig
  • ne menjen 3 órás repülőútnál hosszabbra 2-3 hétig
  • ne csináljon extrém sportot, vagy olyan dolgot, amelynél a végtagi fájdalom, a comb érzékenysége elvonhatja a figyelmét 2-3 hétig
  • a szúrás helyének gyógyulásáig (ez pár nap) ne menjen olyan vízbe, ahol a seb esetleg elfertőződhet

Általában nem a műtét utáni 1. hét, hanem a második – negyedik közötti a kellemetlenebb, mert akkor van begyulladva a kezelt szakasz, olyankor fájhat a műtéttel elzárt visszér. Ez azonban nem olyan erős fájdalom, amely a hétköznapi életben korlátozná. A páciensek legnagyobb része nem is szed rá semmilyen fájdalomcsillapítót.

A műtét után megmaradhat egy elszíneződött csík a műtét után, amely néha pár hét alatt, néha csak hónapokkal később halványodik el, azonban idővel mindig eltűnik.

Az egyéni, hogy kinél mennyire lesz látható a kezelés után ez az elszíneződés. Ez függ attól, hogy a visszér mekkora volt, milyen közel futott a bőrhöz, milyen a páciens bőrszínének a tónusa.

Rengeteg kérdést kapok, hogy mikor lehet…

..  napozni, utazni, unokát, gyereket emelni, szaunázni, masszíroztatni, termálvízbe menni, hosszú autóútra menni, repülni, búvárkodni, síelni stb…

Ezekre a kérdésekre nem tudok pontos választ, adni, mert nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek kifejezetten ezekre a tevékenységekre készültek volna.

A műtéttel kapcsolatos rizikók rendkívül alacsonyak, szerencsére a saját tapasztalatom szerint is, pedig volt már minden a fentiek közül. Azok a tevékenységek, amelyek amúgy is emelhetik a mélyvénás trombózis kockázatát, az a visszérműtét után is járhat kockázattal, de valószínűleg nem sokkal magasabbal, mintha nem lett volna műtétje. Ha lehet és elkerülhető, ne erőltesse, tegye ki nagyobb nyomásnak ütésnek a műtéti területet, például, ha műtét után 2 héttel menne síelni, akkor érdemesebb inkább a síelés utánra halasztani a beavatkozást. Rövidebb 2-3 órás repülőút, annál, akinek egyébként nincs véralvadási problémája, valószínűleg nem jelent nagyon magas kockázatot, de a kompresszió, véralvadásgátló adása, végtag mozgatása javasolt (pl. inkább ne az ablak mellé, hanem a folyosóhoz közel üljön).

Napozás, szolárium, termálvíz, szolárium. Sokan mondják, hogy műtét után ne érje a nap a műtéti területet, ez szerintem inkább hiedelem, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy csúnyább lenne a rádiófrekvenciával kezelt terület. A meleg általában gyulladás esetén nem ideális, mert fokozhatja, de egy termálvíz és a 90 fok körüli hőmérséklet sem ugyanaz. Szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy vállalja-e az adott élvezetért a rizikót vagy sem.

Az erős napfény, UV sugárzás amúgy sem használ a bőrnek, de 1 héttel műtét után a strandon lenni talán kényelmesebb, mint a 30 fokos szobában ücsörögni. Azonban a műtéti időpont tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a kezelt szakasz egy ideig feltűnőbb lehet, mint a visszeresség volt.

Látok még visszeret a kezelés ellenére!

Bár próbálom hangsúlyozni a műtét előtt is, de azt hiszem nem baj, ha itt megint előkerül ez a téma.

A célunk, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel, fájdalommal és szövődménnyel kezeljük visszereit. A műtéttel az a nagy gyűjtővénát lehet elzárni, ami (általában) a mélyvéna felé közvetlenül szállítja a vért. Ez egy egyenes, vastag véna, amelyben nem minden esetben feltűnő, mert gyakran mélyebben és egy kötőszövetes hártya alatt fut – ellentétben az oldalágakkal. Ha ezt elzárjuk, sok esetben esnek össze azok a felületesebb, és emiatt zavaró oldalágak, amelyeket valószínűleg észlelt korábban. Ez néha csak hetek, hónapok alatt történik meg.

Tudom, hogy sokan – érthetően – türelmetlenek. Végre eldöntötték, hogy jönnek műtétre, időt és anyagiakat is szántak rá. Kérem, higgyék el, hogy én is az „egyből mindent” szeretem, de Önök járnak jobban azzal, ha hagyunk általában időt arra, hogy magától összeessen a véna. Ha a műtét sikeressége miatt szükséges, akkor az első kontroll alatt már fogunk kezelni egy-egy szakaszt, de általában jobb várni.

Back To Top