Skip to content
| HÍVJON MINKET BIZALOMMAL! +36 70 451 1151 | NYITVATARTÁSI IDŐ: H-P 8:00 - 16:00 | ÍRJON NEKÜNK: kattintson ide

Visszér kezelés kompresszióval

Kompressziós kezelés – kompressziós harisnya és rugalmas pólya

A visszér kezelés legrégibb, valóban hatásos módszere a kompressziós kezelés. A visszereken kívül a vénás elégtelenség minden formájában (gyakran az egyetlen terápiás illetve megelőző módszer), nyiroködéma és felületes visszér trombózis esetén az elsődleges választandó terápia. A kezelés két alapvető tényezőn múlik, a felületi nyomáson és a kompressziót nyújtó eszköz merevségén. A felületi nyomás határozza meg az alapnyomást, míg a merevség az izommunka – járás – alatti nyomásfokozódást. Hazánkban a merev kompresszió alkalmazása rendkívül ritka, annak ellenére, hogy lábszárfekély esetén kiemelt szerepe lenne. Gyakoribb, és a kereskedelemben széles választékban elérhető, a kompressziós harisnyák használata.

A kezelés elve a végtagokban található visszerek és a szövetek összenyomásával elérhető hatások:

  • pangó vérmennyiség csökkentése
  • nyitva maradó vénákon gyorsabb áramlás
  • vénás visszafolyás csökkentése
  • mikrocirkuláció és így a szöveti vérellátás fokozása
  • nyirokkeringés fokozása
  • oedéma csökkentése
  • vérmennyiség növelése a centrális vénákon – szívelégtelnség esetén előnyös

Kompressziós harisnya – kompressziós nyomások beosztása

A 10-14 Hgmm (könnyű)

I. 15-21 (enyhe)

II. 22-32 (közepes)

III. 33-46 (erős)

IV. > 47 (nagyon erős)

DEN alapján a bokánál mért nyomás:

  • 40 DEN:
  • 70 DEN: 10-14 Hgmm
  • 140 DEN: 15-18 Hgmm

A kompressziós kezelés, kompressziós harisnya használatát mindenképpen artériás – verőeres vizsgálatnak (pulzus tapintása, Doppler nyomás – boka-kar index meghatározás) kell megelőznie, mivel komolyabb érszűkület esetén a fokozott nyomás a verőeret is összenyomja, amely vérellátási zavart okozhat. Artériás szűkület esetén – amennyiben a boka-kar index 0,8-at nem éri el, a felületesen lévő csontoknál (tibia-él, boka) párnázás, a 0,8-0,5 közöttinél inkább nem-elasztikus kompressziós terápia javasolt, a magasabb munka-nyomás elérése mellett az alacsony nyugalmi nyomás az artériás kerigés javítását is elősegítheti.

Rugalmas pólya használata javasolt a kompressziós harisnya helyett, amennyiben aktív, kötést igénylő fekély illetve visszérműtét után kompresszió szükséges.

A Sigvaris kompressziós harisnyákról

Különféle kompressziós harisnyákat találhatnak a Compri-Med Kft.-nél:
combharisnya, harisnyanadrág, nyitott orrú térdharisnya, zárt orrú térdharisnya, ULCER-X a lábszárfekélyben szenvedő betegek számára.
A cég egyik előnyének tartjuk a jó minőségen túl a pontos méretvételt, ami igazán meghatározza a harisnya élettartamát és funkcióját. A kiszolgálás minden alkalommal méretvétellel kezdődik, majd ezt követően tájékozódhatnak az anyag és színválasztékban.
Második előnye, hogy személyesen kapnak segítséget a gyakorlati alkalmazásról, mivel a harisnya felhúzásának speciális technikája van. Ennek hiányában az a tapasztalat, hogy kevésbé használják szakszerűen és sokszor a fiókba kerül a termék. Érdemes tehát időt szánni a vásárlásra illetve mivel vannak olyan termékek, melyek nincsenek állandóan készleten, ezért érdemes időben megrendelni azokat.

Back To Top