Skip to content
| HÍVJON MINKET BIZALOMMAL! +36 70 451 1151 | NYITVATARTÁSI IDŐ: H-P 8:00 - 16:00 | ÍRJON NEKÜNK: kattintson ide

Ragasztásos visszérműtét tájékoztató

Ragasztásos visszér műtét – tájékoztató

 

Előzetes vizsgálatok: miután a ragasztásos műtét esetében nem kerül sor vénás gyógyszer beadására, általános érzéstelenítésre, előzetes vizsgálatokat csak indokolt esetben, különösen magas kockázat esetén kérünk.

 Műtét előtti felkészülés

Kérjük, hogy a műtét előtt egy nappal szőrtelenítse teljesen, a ködök alatti területig azt a végtagot, amelyen a beavatkozás történni fog (lágyékhajlat felett kb. 10 cm). A módszer mindegy, lehet borotva, krém, gyanta, csak az a fontos, hogy a bőr ne sérüljön, mert kellemetlen lehet a fertőtlenítő a beavatkozásnál. A műtét napján tisztálkodás után ne használjon semmilyen krémet, testápolót. Amikor a műtétre indul, lehetőleg ne használjon már körömlakkot, ajakrúzst, sminket. A menstruáció nem jelent akadályt, de megfelelő védelemről a páciens gondoskodjon.

Gyógyszerek szedése

Minden, folyamatosan szedett gyógyszert be kell venni, így a vérhígítónak hívott gyógyszereket, is mint például az aspirin, clopidogrel, sőt a véralvadásgátló Syncumart, Marfarint, Xalertot, Eliquist is a szokásos időpontban be lehet venni. Ha ilyen gyógyszert szed, még a műtét előtti napokban értesítse a kezelőorvost!

A műtéteket éhgyomorra végezzük, ha a műtétre később kerül sor, könnyű reggeli és folyadék a műtétet megelőzően fél óráig fogyasztható.

A kapcsolattartás érdekében, ha használ, szemüvegét, nagyothalló készülékét mindenképpen hozza magával!

COVID járvány miatt a műtét előtt lehet, hogy még mindig készül gyorsteszt.

A műtét előtt, ha van kivehető fogprotézise, kontaktlencséje, valamilyen testékszere, akkor azokat el kell távolítani!

Általában 1-2-3 ágyas – fürdőszobás szobákban lesznek.

Költségek

A műtét árát a beavatkozás előtt a recepción kell fizetni kártyával vagy készpénzzel.

Sajnos nincs lehetőség kedvezményes parkolásra a mélygarázsban. A lépcsőházhoz közeli automatáknál lehet érmével, papírpénzzel (kétezer forintos címletig) és kártyával (VISA, Mastercard) fizetni.

Kérjük, ha lehet, ne hozzon nagyobb értékű ékszert vagy készpénzt magával.

Érzéstelenítés: a ragasztásos visszérműtét érzéstelenítés nélkül történik, a lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtéttel szemben ez a legnagyobb előnye. A végtagot egyszer szúrjuk meg – érzéstelenítő beadása után, ultrahang vezérletével. A visszérbe nagyon vékony (1,3 mm átmérőjű) katétert vezetünk. A katéter felvezetése, az egész beavatkozás fájdalommentes.

A műtét menete: A műtét előtt kijelöljük egy tollal a kezelendő vénát. A műtét általában hanyatt fekve történik, ritkábban hason (ez a spahena parva kezelése során). A végtagot fertőtlenítő oldattal lemossuk, majd a műtéti területet izoláljuk steril fóliával. Ultrahang segítségével megszúrjuk a kezelni kívánt vénát és egy nagyon vékony katétert vezetünk be addig a pontig, ahol a felületes véna a mélyvénába ömlik be (ezt is ultrahanggal ellenőrizzük). A ragasztót a katéter segítségével juttatjuk a visszérbe. A bejuttatás után az éppen kezelt szakaszt 30 másodpercig nyomjuk.

Amennyiben a kezelés után marad még tágabb oldalág, azt 2-3 hónappal később kezeljük injekciós módszerrel.

A műtét utáni időszak

A rendelőben tartózkodás időtartama: a kezelés ambuláns sebészeti beavatkozásként történik: a beteg a műtét után rövid idővel távozhat, amennyiben panaszmentes. Ragasztásos műtét után akár gépkocsit is vezethet, kísérő nélkül is közlekedhet.

A kezelés után a beteg azonnal felkelhet, és otthonába távozhat. A mélyvénás trombózis megelőzésére csak akkor javasoljuk, hogy 5 napig véralvadás-gátló injekciót adjon magának, ha korábban volt, trombózisa, ismert trombofilia.

Akár már este zuhanyozhat. A sebet fedő ragasztó akár 2-3 nappal később eltávolítható, ha korábban lejön, nem kell pótolni. A szúrás helyén pár napig pár csepp vér megjelenhet, ezért fedőkötés használata javasolt. A kezelés másnapjától dolgozhat, mindennapi tevékenységeit folytathatja, 3-4 nappal később a sportolás is folytatható.

A kezelt szakaszon az elzárt visszér tapintható, esetenként kissé érzékeny lehet. Fájdalom esetén hűtés javasolt (vigyázzon, hogy ne fagyjon meg a bőr). Lábdagadás is előfordulhat, ez a kompressziós harisnya viselésével és a láb felpolcolásával enyhíthető.

Szövődmények

A ragasztó 5% alatti gyakorisággal gyulladásos reakciót válthat ki, mely kompressziós kezelést, jegelést és esetleg tüneti fájdalomcsillapítást igényel, komolyabb panaszt általában nem okoz.

A fő vénatörzs lefutásának megfelelően kialakulhat tapintható, kissé érzékeny köteg, mely a végleges gyógyulás időpontját nem befolyásolja és jelentős kozmetikai vagy funkcionális zavart sem okoz.

A szerre adott reakciótól függően esetleges véraláfutás is megjelenhet, mely gyorsan felszívódik. További ritka szövődmények: vérzés, sebfertőzés (igen ritka), thrombophlebitis az oldalágakban (különösebb kezelést nem igényel), mélyvénás trombózis (0,3%), tüdőembólia (egy-egy eset közlése történt, súlyos panaszokat nem okozott). Idegsérülést, bőrégést, bőrelhalást nem tapasztaltak. A műtét helyén visszamaradó barnás folt, pigmentáció (bőrtípustól is függő szövődmény, 10% körüli gyakorisággal, teljes megszűnése akár 18 hónapig is tarthat – 1 évnél túl történő fennállását 1-5%-ban észlelték).

A valamiért mégis használna kompressziós kezelést, extrém ritkán, de idegsérülés előfordulhat, amennyiben végtagja zsibbad, vagy lábfejét nehezebben emeli (pipál) az erős kötést távolítsa el!

Back To Top