Visszér tágulat – Visszeresség

Visszér meghatározása Visszér okai

A visszér (véna) a szövetektől szállítja vissza a vért a szív felé.
A visszérben lévő nyomás általában jóval alacsonyabb, mint a verőeres keringésben, ahol a szív ereje löki előre a vért. A visszerekben az áramlást csak részben biztosítja a szívverés, ehhez járul még hozzá a végtagokon az izmok összehúzódása is. Az áramlást a visszérben billentyűk irányítják a szív felé, megakadályozva, hogy a gravitáció miatt visszazuhanhasson.

visszer-tagulatSokaknál a visszér fala idővel meggyengül, elveszti rugalmasságát, így a vékony billentyűk nem érnek össze, a vér visszazuhan a visszérben a nyitott billentyűkön keresztül.

visszer2Ettől nagyobb lesz a nyomás, ezért a visszér fala egyre jobban elvékonyodik, majd kanyargósabbá válik, mint a lelassult folyók.  A folyamat alapja a visszér falának átalakulása. Az egészséges visszér falában simaizomsejtek találhatóak, amelyek tartást, tónust biztosítanak az érfalnak. A tág visszér fala átalakul, degenerálódik, a simaizom helyett inkább kötőszövet található. ezért is érthető, hogy miért nem használ sem visszér kenőcs, sem tabletta visszeresség esetén. A kötőszövetes átalakulást nem lehet visszafordítani. A tág visszérből soha nem lesz egészséges véna már.

A visszeres keringés a végtagokon több síkban történik.

visszer3A legnagyobb mennyiség az izmok között található mélyvénákban fut, ez a vénás keringés közel 90%-a.  Az izmokat körülvevő pólyák felett futnak a felületes vénás törzsek. Ebből kettő van, a nagyobb (latin neve: vena saphena magna)a belbokától fut a lágyékhajlatig, ahol becsatlakozik az izmok között futó mélyvénába.

Normál láb ereiA kisebbik (latin neve: vena saphena parva) a külbokától fut a térdhajlatig, ahol ugyancsak a mélyvénába omlik be. A felületes visszereket az un. perforans vénák kötik össze a mélyvénákkal.

visszer5Általában ennek a két nagy felületes visszeres törzsnek a kötőszövetes átalakulása, tágulata okozza a visszerességet. A főtörzs kiszélesedésével, a billentyű károsodásával a visszazuhanó véna áramlása lelassul, a végtagokban reked, ahol megemelkedik a vénás nyomás, ennek következtében nem csak a főtörzs, hanem a visszér oldalágak is tágulni kezdenek. Mivel a két visszér főtörzs egy kötőszövetes hüvelyben fut, valamint az oldalágak felületesebben futnak általában az oldalágak visszeressége látható hamarabb, a főágak visszeres tágulata csak ultrahanggal kimutatható.

 

A visszér hajlamosító tényezői

Visszér okai
 • életkor: az életkor előrehaladásával a visszér elveszti rugalmasságát, kevésbé képes a szív felé vezetni a vért. A pangó visszér kék, mert a vér oxigéntartalma csökken
 • korábbi mélyvénás trombózis: a leggyakoribb másodlagos kialakulási forma, a mélyvénában képződő vérrög károsítja a véna falát és a billentyűket is.
 • nőknél gyakoribb – női nemi hormonok miatt
 • terhesség: hormonális hatások és fokozott hasűri nyomás
 • baleset: visszerek folytonosságának megszakadása, hegesedés
 • családban előforduló visszeresség
 • tartós ácsorgás, ücsörgés (ülőmunka)

Visszér rizikófaktorok

Visszér okai
 • életkor
 • elhízás: A fokozódó hasűri nyomás, a kevesebb mozgás miatt megnövekszik a visszeresség előfordulása
 • nem: a visszér kialakulása gyakoribb a nőknél, ami elsősorban a női nemi hormonok (fogamzásgátlás, menopausa utáni pótlás) hatása
 • családban előforduló visszeresség
 • tartós ácsorgás, ücsörgés (ülőmunka)

Szövődmények visszér miatt:

 • bőrelváltozások, pigmentáció: A vér pangása miatt kialakuló bőrelváltozások, a bőr alatti kötőszövet elváltozásai.
 • fekély: Az előbbi folytatásaként az átalakuló bőr (scleroderma – gyulladt, kemény bőr) elhal.
 • trombózis: A felületes visszér trombózisa esetén magas a kiújulás és a mélyvénás rendszer felé terjedés esélye (5-40%).