Lézeres visszérműtét vagy rádiófrekvenciás visszérműtét

A visszér gyógyítása Visszérműtét

A két eljárás között több a hasonlóság, mint a különbség. Mindkettő a modern visszérműtétek közé tartozik, amelyek során már nincs vágás a műtét során, csupán apró szúrások. A lézeres vagy rádiófrekvenciás visszérműtétek lényege, hogy a felületes vénák gyűjtőágát, az un. felületes törzsvénát az érben felvezetett katéterrel vagy optikai szállal zárja el, hőhatás segítségével. A különbség csupán a hő leadásának módjában van. A beteg szempontjából lényeges elérés nincsen a két eljárás között.
Ezeknél a visszérműtéteknél azért nincs szükség vágásra, mert a visszereket nem távolítjuk el, hanem elzárjuk, azok hegesednek és maguktól szinte felszívódnak.

A lézeres visszérműtét illetve a rádiófrekvenciás visszérműtét előnyei.
A hagyományos visszérműtéttel szemben a lézeres vagy rádiófrekvenciás visszérműtétnek jelentős előnyei vannak:

 • nincs metszés a lágyékhajlatban, így heg sem alakul ki
 • nincs vérzés – sem a külvilág felé, sem a szövetek között
 • akár véralvadásgátló adása mellett is elvégezhető
 • sokkal kisebb fájdalom a műtét alatt és a visszérműtét után
 • ez a visszérműtét ambuláns: a beavatkozás után hamar felállhat, mivel nem fordul elő vérzés, nincs szükség kórházi megfigyelésre sem
 • a lézeres visszérműtét után hamar munkába állhat

A lézeres visszérműtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, amelynek kettős célja van. A fájdalomcsillapítás mellett a felvezetett katéterre a befecskendezett érzéstelenítő folyadék rászorítja az eret, így a hőhatás károsító hatása effektívebb és a bőrt illetve a környező szöveteket védi a melegtől. Ha valaki ezeket a szúrásokat is túl kellemetlennek ítéli, lehetséges azokat felületes altatásban – bódításban elvégezni.

 

Visszér kezelés

A visszér gyógyítása

Visszér kezelés előtt:

Visszér vizsgálat

Kikérdezés, anamnézis:

 • Mennyi ideje vannak panaszok?
 • Előfordult korábban mélyvénás trombózis, felületes gyulladás?
 • Családban volt-e valakinek trombózisa?
 • Milyen gyógyszereket szed? pl. alvadásgátlók [Syncumar, Warfarin], trombocita aggregáció gátló [Astrix, Aspirin P].
 • Van-e gyógyszerérzékenység?
 • Milyen műtétje, komolyabb megbetegedése volt?

Visszér lefutásának vizsgálata, tapintása:

A tágult visszerek lefutása alapján sokszor egyértelmű, hogy melyik (vena saphena magna [VSM] vagy vena saphena parva [VSP]) főtörzs elégtelensége okozza a visszeres panaszokat.

Tapintás alapján a tágult visszér főtörzs jól érezhető olyan szakaszokon is, ahol a mélyebben futó véna egyébként nem látható.

Kézi Doppler készülékkel detektálható a felületes visszér főtörzsnek az elégtelensége azon a szakaszon is, ahol a mélyvénába beömlik.

Dupplex Ultrahanggal az egész visszér főtörzs lefutása mentén látható, hogy meddig tart a tágulat, a billentyűk hol képesek már megtartani a visszafelé áramló vért. Ugyancsak a Dupplex Ultrahang kell a mélyvénák állapotának megítélésére.

Visszér kezelés kompresszióval

A visszér gyógyítása

Kompressziós kezelés – kompressziós harisnya és rugalmas pólya

A visszér kezelés legrégibb, valóban hatásos módszere a kompressziós kezelés. A visszereken kívül a vénás elégtelenség minden formájában (gyakran az egyetlen terápiás illetve megelőző módszer), nyiroködéma és felületes visszér trombózis esetén az elsődleges választandó terápia. A kezelés két alapvető tényezőn múlik, a felületi nyomáson és a kompressziót nyújtó eszköz merevségén. A felületi nyomás határozza meg az alapnyomást, míg a merevség az izommunka – járás – alatti nyomásfokozódást. Hazánkban a merev kompresszió alkalmazása rendkívül ritka, annak ellenére, hogy lábszárfekély esetén kiemelt szerepe lenne. Gyakoribb, és a kereskedelemben széles választékban elérhető, a kompressziós harisnyák használata.

A kezelés elve a végtagokban található visszerek és a szövetek összenyomásával elérhető hatások:

 • pangó vérmennyiség csökkentése
 • nyitva maradó vénákon gyorsabb áramlás
 • vénás visszafolyás csökkentése
 • mikrocirkuláció és így a szöveti vérellátás fokozása
 • nyirokkeringés fokozása
 • oedéma csökkentése
 • vérmennyiség növelése a centrális vénákon – szívelégtelnség esetén előnyös

Kompressziós harisnya – kompressziós nyomások beosztása

A 10-14 Hgmm (könnyű)

I. 15-21 (enyhe)

II. 22-32 (közepes)

III. 33-46 (erős)

IV. > 47 (nagyon erős)

DEN alapján a bokánál mért nyomás:

 • 40 DEN:
 • 70 DEN: 10-14 Hgmm
 • 140 DEN: 15-18 Hgmm

A kompressziós kezelés, kompressziós harisnya használatát mindenképpen artériás – verőeres vizsgálatnak (pulzus tapintása, Doppler nyomás – boka-kar index meghatározás) kell megelőznie, mivel komolyabb érszűkület esetén a fokozott nyomás a verőeret is összenyomja, amely vérellátási zavart okozhat. Artériás szűkület esetén – amennyiben a boka-kar index 0,8-at nem éri el, a felületesen lévő csontoknál (tibia-él, boka) párnázás, a 0,8-0,5 közöttinél inkább nem-elasztikus kompressziós terápia javasolt, a magasabb munka-nyomás elérése mellett az alacsony nyugalmi nyomás az artériás kerigés javítását is elősegítheti.

Rugalmas pólya használata javasolt a kompressziós harisnya helyett, amennyiben aktív, kötést igénylő fekély illetve visszérműtét után kompresszió szükséges.

Scleroterápia – injekciós visszér kezelés

A visszér gyógyítása

A scleroterápia célja, hogy egy injekciós kezeléssel, felületesen futó apó eret, általában visszeret – vénát megszüntessen. Általában az alsó végtagok visszereinek kezelésére használják, de alkalmazható arcon, az orr melletti kis erek, és a bárhol testszerte előforduló vaszkuláris malformációk kezelésére is. Nem szükséges érzéstelenítő használata scleroterápia közben. Az úgy nevezett sclerotizáló anyag kerül befecskendezésre, amely a visszér falában gyulladást okoz, és a gyulladás miatt az ér elzáródik, elhegesedik, és pár hét, hónap alatt eltűnik.

A scleroterápia alkalmas lehet apró hajszálerek eltüntetésére, de nagyobb oldalági, akár főtörzsi visszerek kezelésére is. Ilyenkor gyakran levegővel felhabosítják, a levegő miatt az a sclerotizáló anyag áramlása a visszérben csökken, így jobban a célterületnél marad, valamint a levegő elősegíti az érfal károsodását. Nagyobb visszerek kezelésére akkor lehet szükség, amikor a kanyargós, kitágult érben az endovénás kezelés nem lehetséges, illetve, amikor kezelés után visszamaradt egy-két oldalág.

A scleroterápia során használt anyag:

 • hypertoniás sóoldat
 • Natrium tetradecyl sulfate
 • polidocanol – ez a hazánkban is használt aethoxysklerol

A scleroterápia lefolyása

Első alkalommal javasolt kisebb mennyiséget (1-2 injekció) használni, majd a kezeléseket ismételni 6 hetes intervallumban.

A beadható mennyiség aethoxysklerolból nem haladhatja meg a napi 2 mg/ttkg mennyiséget – pl. 5 mg/ml töménységű Aethoxysklerol injekció egy 70 kg tts betegnél 28 ml napi mennyiséget jelent (140 mg/nap, 140/5=28 ml).

A scleroterápia során használt oldalt koncentrációját az ér nagysága határozza meg, a hajszálerek kezelésére az 5 mg/ml-es, míg a nagy visszér oldalágak kezelésére akár a 20 mg/ml-es oldalt is használható.

scleroterápia kezelés után:

Nyomókötés – kompressziós terápia javasolt, amely az ér nagyságától 1-2 naptól akár 7-10 napig terjedhet. Amennyiben lehetséges, érdemes harisnyát használni, mert akinek nincs gyakorlata a rugalmas pólya használatával kb. a kezelés végére sikerül megfelelő sűrűségű és feszességű pólyasorokat felhelyeznie.

A beteg szinte azonnal visszatérhet megszokott napi tevékenységéhez, sőt ajánlott a mozgás, min. 20-30 perc séta naponta. Kerülni kell a láb lógatását stb..

Scleroterápia komplikációi:

A legtöbb esetben a fájdalom, diszkomfort-érzés, duzzanat elmúlik egy-két napon belül, a visszér pár hónapon belül felszívódik.

Azonban néha előfordulnak komolyabb szövődmények is:

 • allergiás reakció a scleroterápia során használt anyagra (kivéve: hipertóniás sóoldat)
 • fekély – ha az oldalt nem csak az érbe jut a bőr alatti kötőszövet gyulladását, elhalását okozhatja, esetleges artériás injekctio esetén nagyobb bőrterület is elhalhat

– felületes visszér vagy mélyvénás trombózis – a hajszálerek kezelésénél rendkívül ritka, de nagyobb visszerek, vénás főtörzs illetve perforáns vénás kezelésénél előfordulhat.

A gyakrabban előforduló scleroterápia miatti szövődmények:

 • a szúrás vagy az egész véna mentén elszíneződés, a kezelések kb. 30%-ban fordul elő, általában hetek-hónapok alatt felszívódik, de néha végleges pigmentáció alakul ki
 • véralvadék kialakulása a scleroterápia során, nem veszélyes elváltozás, de zavaró lehet, főleg a nagyobb visszerekben, pár tűszúrással, vagy apró metszésből a vérrög eltávolítható
 • kis érfonat (matting) kialakulása a szúrás helyén ritkán magától elhalványul, de ez kezelhető vaszkuláris lézerrel

Összefoglalva: A scleroterápia a leggyakoribb, és legrégebb óta használt kezelés a hajszálerek eltüntetésére, jó eredményei mellett az lehetséges apró elváltozások miatt azonban a jövőben a vaszkuláris lézerek, esetleg a rádiófrekvenciás kezelések felváltják majd.

Visszér, visszér kezelése otthon?

A visszér gyógyítása

A lakosság közel felét érinti a visszeresség. A patikákat, médiát elárasztják a különböző visszér kezelések, visszér krémek, kenőcsök reklámja. Szinte mindegyik a panaszok csökkenését, a visszér elmúlását hirdeti, de gyakran az sem derül ki, hogy az apró hajszálerekre, vagy a nagy ujjnyi vastagságú visszerekre gondolnak, de egy biztos, krémtől vagy gyógyszertől még soha semmilyen visszér nem tűnt el. Panaszok esetén tanulmányozza ezt a weboldalt, tudjon meg mindent a visszér gyógyítási lehetőségeiről, és keressen fel személyesen a Kapcsolat menüpontnál megadott elérhetőségeim valamelyikén, hogy közösen megtalálhassuk az Önnek legoptimálisabb módot a gyógyuláshoz.